Close X

Netværk – et fif til de usikre

Når vi danskere er ude at ’netværke’, søger vi ofte sammen med folk, som vi kender i forvejen. I stedet bør vi opsøge folk, vi ikke kender, for de er måske adgangsbilletten til en fremtidig god forretning

Jeg deltog forleden i et seminar om netværk med en britisk netværks-nørd: Christopher Barrat.

Han gav nogle gode betragtninger om netværk, som nok især her i Danmark vækker ørenlyd, da ’networking’ ikke falder os helt naturligt. Eksempelvis nævnte han, at vi mangler ord for, hvordan vi fletter ind i en gruppe, som står og taler med hinanden. Her vil englænderne sige ’May I join you’, mens et dansk udtryk for eksempel er ’Må jeg gøre jer selskab’ – og det kommer let til at lyde højtravende og gammeldags.

Christopher Barrat forklarede, hvad man helt konkret gør, når man træder ind i et rum fyldt med mennesker, som man ikke kender.

Ved altid at bruge denne metode, undgår man at føle sig usikker på, hvem man skal gå hen til:

 • Først og fremmest: Lad mobiltelefonen blive i lommen! Det er en sutteklud, som vi alle bruger, men så kunne du lige så godt være blevet hjemme, for du forpasser chancen til at komme i snak med andre. Desuden sender du et afvisende signal, så folk ikke kontakter dig.
 • Scan rummet for grupperinger, som der altid vil være fire af:
  • Singler: står alene
  • 2’ere: står to sammen
  • 3’ere: står tre sammen
  • Flokdyr – står fire eller flere sammen

Singlerne:

Hold dig fra dem – du er ude for at netværke, og så er det for lidt med én person, som du risikerer at hænge på – uden at have noget til fælles med vedkommende. (Og der KAN jo være en god grund til, at vedkommende står alene…)

2’ere, 3’ere og flokdyr kan stå på to måder. De kan være:

 • Åbne. Når folk står med siden til hinanden, halvvejs vendt ud mod rummet, er de lettere at komme i snak med. De har en åben attitude og vil tage positivt imod dig.
 • Lukkede. Hvis folk står lige overfor hinanden, er det svært at bryde ind. Lad dem være.

 

2´erne:

Lad dem passe sig selv. Enten er det to venner eller kollegaer, som allerede kender hinanden, og derfor ikke er særlig åbne over for en tredjemand. Eller også er det en af dem, der fejlagtigt har opsøgt en single og nu hænger på vedkommende. Hvis du slutter dig til dem risikerer du, at den ene fordufter meget hurtigt.

 

Flokdyr:

Drop dem. De er allerede for mange, og du får ikke et ben til jorden = din netværkstid vil være spildt.

 

3´erne:

Det er DEM, du skal satse på!

Gå hen til en åben 3´er med en kvinde.

Denne størrelse gruppe har plads til én til, og kvinden vil være garant for, at de ny-ankomne indlemmes i gruppen. Til gengæld må gruppen ikke kun bestå af kvinder – med begge køn repræsenteret bliver gruppedynamikken bedst.

Den intimitet, som findes hos 2´erne, er ikke her, så du forstyrrer ikke. Tværtimod får du chancen for at ramme den rette kemi og potentielle fremtidsmuligheder hos tre forskellige mennesker, frem for, hvis du havde stillet dig hen til en single.

Hokus Pokus – fremover ved du præcis, hvor du skal gå hen, når du møder op til et netværksarrangement: Find din åbne 3´er!

 

Birgitte Iversen